”Manj, več, ravno prav.”

QME prehranska dopolnila

Tema prehranskih dopolnil je zadnje čase zelo aktualna. So sploh potrebna in varna ter kako jih pravilno uživati? Z odgovori na ta vprašanja vam želimo čim bolj razširiti obzorja na tem področju in upamo, da boste tako lahko bolj jasno presodili, katera prehranska dopolnila so primerna za vas in katerega ponudnika boste izbrali.

Kaj je prehransko dopolnilo?


Qme: Kot ste lahko že sami ugotovili, je na trgovinskih policah vse več izdelkov, ki niso zdravila, ampak dopolnila prehrani. Kaj točno so prehranska dopolnila in kam jih uvrščamo?
PREHRANSKO DOPOLNILO = ŽIVILO
PREHRANSKO DOPOLNILO = DODATEK PREHRANI
PREHRANSKO DOPOLNILO ǂ ZDRAVILO

Hranila, ki jih običajna hrana vsebuje, so v prehranskih dopolnilih skoncentrirana v določenih vrednostih, ki se razlikujejo glede na namen in uporabo. Prehranska dopolnila se običajno uživajo z namenom zaužitja dovolj hranilnih snovi, ki so bistvene za uravnoteženo prehrano, lahko pa imajo tudi druge fiziološke učinke.

Kakšna je razlika med posameznimi produkti in v čem se razlikujejo od zdravil?
Qme: Prehranska dopolnila se pridobivajo z različnimi postopki (odvisno od proizvajalca) in vsebujejo različno število in koncentracijo učinkovin. Nekateri produkti vsebujejo le snovi, ki imajo zgolj fiziološke učinke, drugi vsebujejo še dodatke (na primer vitamine), tretji pa imajo tudi zdravilne učinke. Slednjih je najmanj.

PREHRANSKO DOPOLNILO = fiziološke učinkovine (z dodanimi vitamini in minerali), med katerimi imajo nekatere tudi zdravilne učinke
ZDRAVILO = zdravilne učinkovine (z dodanimi vitamini in minerali)

VITAMINI
Poznamo veliko vitaminov, delijo pa se med drugim tudi na tiste, ki jih telo samo proizvaja (D, K in H) in tiste, ki jih dobimo s hrano (A, B1, B2, B6, B12, C, E, folna in pantotenska kislina). Seveda ima vsak vitamin v telesu svojo specifično vlogo, za vse pa načeloma velja, da jih telo potrebuje za regeneracijo, rast in delovanje.

MINERALI
Rudninske snovi, ki jih telo potrebuje za svoje delovanje, imenujemo minerali. Za človeka najbolj pomembni so kalcij, magnezij, kalij, natrij, železo, cink, baker, jod in selen.

PROTEINI
Proteini so navadne beljakovine, ki jih vnašamo z določenimi živili, kot so mleko, skuta, beljaki, ribe, jajca, meso in soja. Skutine beljakovine imajo daleč najvišjo biološko vrednost in so zato najbolj koristne. Dobimo jih torej s prehrano ali v obliki prehranskih dopolnil, ki jih pridobivajo s postopkom ultrafiltracije.

KORISTNE MAŠČOBNE KISLINE
Mednje spadajo omega-3/6/9. Omega-3 in 6 telo ne more sintetizirati samo in jih moramo pridobiti s hrano.

Katera so najpogostejša prehranska dopolnila?

Qme: Med prehranske dodatke štejemo vse spodaj naštete skupine.
 • vitamini
 • vitaminoidi
 • koencim Q10
 • minerali
 • lipidi
 • esencialne maščobne kisline
 • fitosteroli
 • esencialne aminokisline
 • vlaknine
 • inulin
 • pektin
 • probiotiki
 • antioksidanti
 • fitinska kislina
Vse te snovi proizvajalci pridobijo iz makro živil. Obstaja pa več načinov shranjevanja in načina uživanja. Dodatki so lahko v kapsulah, tabletah, praških ter v sirupih in sokovih.


V katerih primerih se priporoča uporaba prehranskih dopolnil?


Qme: To vprašanje je bilo v javnosti pogosta stvar diskusije, vendar mora odgovore nanj poiskati vsak uporabnik sam, saj so v ospredju njegove individualne potrebe. Prvi korak k temu je ocena prehranjevalnih navad, stanje imunskega sistema in dnevnih obremenitev.
Zdrav posameznik, ki se prehranjuje uravnoteženo, je veliko sadja in zelenjave in na splošno nima težav, ne rabi prehranskih dopolnil. Žal pa kazalci številnih raziskav kažejo, da so prebivalci razvitih držav kljub večji ozaveščenosti izpostavljeni prehitremu tempu življenja in stresu, kar navadno vodi tudi do neustreznih prehranjevalnih navad, oslabljenega imunskega sistema in raznih psihičnih motenj. Tudi če ste le v določenem življenjskem obdobju izpostavljeni ekstremnim psihofizičnim naporom zaradi športa, nosečnosti ali stresa, morate sami dodatno poskrbeti za uravnoteženost snovi v telesu. Prehranska dopolnila so vedno dobrodošla kot pomoč pri lažjih težavah in pri krepitvi imunskega sistema, zlasti v obdobjih prehodov med letnimi časi, ko je ta oslabljen in smo pogosteje prehlajeni.

Kdo nadzira dobavitelje prehranskih dopolnil?

Qme: Preden se odločite za nakup prehranskih dodatkov, se pozanimajte o proizvajalcu in dobavitelju. Za Evropsko unijo velja zelo stroga regulativa, vsak pooblaščeni proizvajalec ali prodajalec prehranskih živil pa je že v samem vstopu na trg primoran izpolnjevati vse pogoje, kar zagotavlja visoko varnost pri končni uporabi.

»Kadar se prehransko dopolnilo prvič daje v promet v RS, mora proizvajalec ali dobavitelj o tem obvestiti ministrstvo, pristojno za zdravje, in posredovati izvirno embalažo z označbo (vse, kar je na njej navedeno v pisni ali slikovni obliki), pod katero bo prehransko dopolnilo dano v promet. Ministrstvo lahko zahteva od proizvajalca ali uvoznika dodatno strokovno dokumentacijo, da gre za prehransko dopolnilo. Pogosto se zgodi, da so potrebne spremembe v sami sestavi proizvodov, embalaži ali načinu promocije živila (na primer navedba nedovoljenih zdravstvenih trditev).«
Vir: Povzeto iz Priporočila za zagotavljanje kakovosti prehranskih dopolnil

Qme: Qme zastopa le produkte, ki so bili predhodno preverjeni in potrjeni s strani pristojnih javnih organov in neodvisne profesionalne organizacije za področje prehrane in živilske industrije. Ti pregledujejo in dajejo ocene inšpektorjem, ki prijavljajo nepravilnosti na področju prehranskih dodatkov in se navadno srečujejo s kršitvami, ko so izdelki že na razpolago na trgu. V začetni fazi našega projekta smo naleteli na številne izzive, vendar smo danes zadovoljni. Ne le, da smo izpolnili vse zahteve, tudi nova znanja imamo, ki jih lahko posredujemo naprej – vam, končnim uporabnikom. S tem si bomo lahko pridobili zaupanje obeh strani, organov nadzora in uporabnikov, kar je za naše podjetje ključno.
Ali so prehranski dodatki lahko nevarni?

Če so izdelani v skladu z evropskimi zahtevami, prehranski dodatki tudi pri večjem odmerku, kot je priporočeni dnevni, ne predstavljajo nevarnosti. To seveda ne pomeni, da jih lahko jemo izven priporočenih vrednosti in brez posvetovanja pri kombinaciji z nekaterimi zdravili ali drugimi dopolnili. Če se držimo priporočil in opozoril proizvajalca in prodajalca, težav ne sme biti. Vedno je treba izbrati znane ponudnike, ki se lahko preverijo, pomembno je tudi, da se vedno preveri rok uporabe in se jih pravilno shranjuje.

Kako se zagotavlja varnost na področju prodaje prehranskih dopolnil?
Qme: Pomembna je sledljivost živila. Sledljivost predstavlja ukrep, ki omogoča končno varnost za potrošnika. To so postopki, ki omogočajo, da za vsako prehransko dopolnilo ugotovimo, kje, kako in iz katerih sestavin je nastalo ter kateremu kupcu je bilo dobavljeno. Prehransko dopolnilo se proizvaja, hrani in prodaja pod strogimi regulativnimi postopki, hkrati pa se pri prodaji ne sme zavajati potrošnika. Vse sestavine morajo biti navedene na embalaži, živila pa se lahko prodajajo v času roka uporabnosti ter se jih lahko promovira le z resničnimi in preverjenimi dejstvi, ki so potrjeni s strni zakonodaje.

Se zdi zapleteno? Saj tudi je. A prednost vseh teh zahtev je ravno v tem, da jih moramo proizvajalci in prodajalci izpolniti, še preden izdelek pride v prosto prodajo. Za razliko od zdravil, ki vam jih odredi farmacevt za pultom, se lahko prehranska dopolnila prodajajo brez končnega nadzora in je zato pomembno, da je vse urejeno za vas že na začetku prodajne poti.
V Sloveniji moramo vsi ponudniki skozi številne postopke in preverjanja, preden lahko naši izdelki vstopijo na trg. V Qme smo vse svoje izdelke prijavili na Ministrstvu za zdravje, poleg tega smo vse začetne postopke za preverjanje ustreznosti izdelkov in komunikacije s potrošniki zaupali pristojnim javnim organom in neodvisni profesionalni organizaciji za področje prehrane in živilske industrije in si tako že na začetku ustvarili dobre pogoje za poslovanje, ki skrbi za kupce in upošteva vse predpise.

Katere so pravilne in dovoljene trditve na označbah?


Qme: Na označbah so lahko zapisane le trditve, ki so v skladu z Direktivo 2002/46/ES in Uredbo (ES) št. 1925/2006 Evropskega parlamenta in Sveta ter z Uredbo Komisije (ES) št. 953/2009.
 1. Trditev ne sme zavajati potrošnika.
 2. Trditev ne sme povzročati dvomov: varnost in primernost.
 3. Trditev ne sme spodbujati pretiranega uživanja.
 4. Trditev ne sme navajati, da uravnotežena in raznolika prehrana ne zadostuje potrebam organizma.
 5. Zdravstvene trditve so dovoljene le, če za to obstajajo dokazila. Ponudnik mora na embalažo navesti tudi priporočen dnevni vnos in opozorilo za rizične skupine in nevarnosti, ki sledijo prekomernemu uživanju.

Kaj lahko storim sam/a, da preverim verodostojnost izdelka?


Qme: Pred nakupom preverite proizvajalca in označbe na embalaži.

 1. Preverite, če je izdelek opremljen z informacijo o priporočeni dnevni količini.
 2. Preverite, če so na embalaži navedene sestavine ter njihova količina (vključno z navedbo alergenih snovi).
 3. Preverite ime in izvor dobavitelja ter na embalaži navedene trditve. Te morajo biti smiselne in realne.
 4. Rok uporabe: Preverite, če so bila živila prodana v času uporabnosti.
 5. Posebna opozorila: V kolikor živilo za določene skupine ljudi ni primerno, mora biti to jasno navedeno na embalaži.
 6. Opozorila:
 • Shranjevati izven dosega otrok.
 • Priporočene dnevne količine se ne sme prekoračiti.


Kje lahko kupimo prehranske dodatke?

Qme: Za razliko od zdravil lahko prehranske dodatke kupimo tudi v trgovinah z makro živili, športnih centrih ter v specializiranih trgovinah, kot so drogerije in lekarne. Qme prehranske dodatke pa lahko kupite in naročite tudi preko svetovnega spleta.

Zavedamo se, da vam poizkušamo pojasniti zelo široko področje, ki zahteva veliko časa, znanja in zanimanja, zato bomo vedno ostali pri bistvu. Izpostavili bomo najpomembnejše vidike, bolj radovednim pa smo vedno na voljo preko kontaktov, kjer bomo dodatno usmerjali in svetovali.