Dobra priprava na proces okrevanja po operativnem posegu


Če se okrevanja lotimo pravilno ter obvladujemo bolečino, se nam ni treba bati ničesar.

Avtor: S.S.

 

Po vsakem kirurškem posegu telo potrebuje čas za obnovo poškodovanih tkiv in vrnitev v normalno delovanje. Pri ocenjevanju časa za okrevanje je treba biti realen.

Qme svetuje: Vzemite si čas za okrevanje.

Vaš kirurg vas bo po prestali operaciji opremil z napotki, kako postopati po bolnišnični oskrbi. Bodite natančni in dosledni pri upoštevanju zdravnikovih navodil, priskrbite pa si lahko tudi dodatno literaturo in za mnenje povprašate ljudi s podobno izkušnjo. Za okrevanje boste vsekakor potrebovali mir in počitek, zato naj bo to obdobje brez dodatnega stresa in miselnih naporov. Neupoštevanje tega bo okrevanje le podaljševalo ali pa celo pripeljalo do zapletov.

Zapomnite si, da je čas za vrnitev k običajni rutini in aktivnostim različen zaradi več dejavnikov. Odvisen je od zahtevnosti operacije, usposobljenosti zdravniškega osebja in ne nazadnje od posameznikovega psihofizičnega stanja. Mladi ljudje in vsi, ki so v dobri telesni kondiciji, imajo boljšo predispozicijo za okrevanje, saj je njihovo telo že v osnovi bolje pripravljeno. Predhodno izvajanje aktivnosti, ki vas bodo okrepile in pripravile telo na travmo, je zato izrednega pomena. Za bolj uspešno in hitrejše okrevanje svetujemo, da se na poseg pripravite z rednim izvajanjem telesnih aktivnosti, pri čemer pazite, da se ne izpostavljate prevelikim naporom, bodite pozitivni in optimistični, če imate možnost, predhodno uredite še obveznosti za čas vaše odsotnosti na delovnem mestu ali v šoli, ves čas pa pazite tudi na prehrano. Vaši obroki naj bodo sestavljeni iz visoko hranljivih živil, te pa dodatno obogatite s prehranskimi dodatki.

Pretirana čustva in nihanje razpoloženja še niso znak za preplah

Ljudje se različno odzivamo na podobne situacije, tako nekateri tudi v obdobju okrevanja bolj nihajo v razpoloženju in se čustveno bolj intenzivno odzivajo. Slabše počutje je v času okrevanja sicer razumljivo in neizogibno, vendar je kljub temu dobro vedeti, kaj je vzrok zanj in kako se izogniti nepotrebnemu dodatnemu stresu. Nihanje v razpoloženju se v prvi vrsti pojavi, ker je naše telo doživelo stres in usmerja vso svojo energijo v regeneracijo. Pogosto pa je naše psihično počutje odvisno tudi od naših pričakovanj. Ta morajo biti realna, sicer smo lahko hitro razočarani. Poleg tega se stres lahko pojavi tudi zaradi zmanjšane aktivnosti v času okrevanja.

Bolečina je obvladljiva, z izvajanjem različnih aktivnosti jo lahko omilite.Qme opozarja: Bolečina je običajen pojav, treba jo je le znati obvladati.

Bolečine so skoraj vedno prisotne in povsem normalen pojav po operativnih posegih. Pojavljajo se v različnih oblikah in različno intenzivne. Lahko se pojavijo pri premikih, zaradi neprimerne lege telesa, zastajanja krvi ali slabe higiene. Normalno je tudi, da se v času celjenja pojavi srbenje, ki ga povzročajo mišični krči in vnetje okoli rane. Za lajšanje vseh teh težav boste sicer prejeli zdravila, vendar s sredstvi proti bolečinam ne pretiravajte. Postopoma zmanjšujte doziranje teh sredstev in povečujte čas med jemanjem. Raje se osredotočite na zdravo prehrano, nego poškodbe, ustrezno higieno, masažo obolelega predela in pogosto menjavanje položajev, ko običajna telesna aktivnost še ni mogoča.

Gibanje in terapija

Večinoma velja, da je za paciente po začetnem okrevanju nujno čim bolj pogosto razgibavanje, in da so razgibavanje rok in nog, krajši sprehodi in plavanje najboljša terapija, saj neaktivnost povzroča slabšo prekrvavljenost telesa ter posledično slabšo oskrbo vseh delov telesa s hrano in kisikom. Kako se bomo gibali, pa je predvsem odvisno od vrste operacije, ki smo jo prestali. Prvi izleti iz bolniške postelje so seveda krajši, a se postopoma podaljšujejo, večja pa je tudi samostojnost in posledično motivacija pacienta čez čas. V zgodnji fazi okrevanja z ustrezno in nadzorovano rehabilitacijo preprečimo vnetja ran in okoliških tkiv, slabšo gibljivost in slabše splošno počutje. Gibanje je v večini obvezen element okrevanja, ki vodi do ponovne vključitve v rutino.

Morda niste vedeli

Nivojev bolečin, prisotnih pri operativnih posegih, je veliko. O tem se lahko pozanimate pri vašem kirurgu. Zdravniki bolečine razvrščajo po 10-stopenjski ocenjevalni lestvici, kar jim omogoča lažje predpisovanje terapij in zdravil proti bolečinam. Bolečino spremljajte tudi sami, saj boste tako vedeli, ali gre za normalno bolečino ali pa opozarja na zaplete.


S pravilno, pravočasno in popolno rehabilitacijo po poškodbi ali po operaciji se je mogoče izogniti številnim neprijetnim posledicam.