Hipertenzija ali povišan krvni tlak – tihi sopotnik moderne družbe


Povišan krvni tlak je bolezen moderne dobe, povezana s povečanim stresom, pomanjkanjem spanja, z uživanjem preslane hrane in nekaterih zdravil, s kajenjem in povečanim uživanjem alkohola ter energetskih napitkov.

Avtor: S.S.

 

 

Simptomi hipertenzije


Povečan krvni pritisk je nevaren zato, ker so simptomi vidni dokaj pozno. Organizem se namreč običajno prilagodi povečanemu pritisku, zato malokdo na začetku čuti posledice, vendar pa pri dalj časa trajajočem nenormalnem stanju visok krvni pritisk slabo vpliva na srce in ožilje. Običajno se pri tem pojavijo glavobol, potenje, vrtoglavica, zadihanost in utrujenost, v najslabšem primeru pa pride do oslabljenja srca, infarkta, možganske kapi ali vpliva na delovanje ledvic. Zgornja meja krvnega pritiska pa se s starostjo premika, za šestdesetletnika je okrog 140 mmHg, pri osemdesetletniku pa celo 160 mmHg.

Merjenje krvnega pritiska

Na rezultate merjenja pritiska vplivajo številni dejavniki. Pomembno je, da so pri vsakem merjenju ohranjeni enaki pogoji (okolje, čas, teščost). Bodite tešči vsaj eno uro pred merjenjem, izogibajte se povečani telesni aktivnosti, kajenju in kofeinu. Zelo pomembno je tudi, da se pred merjenjem izogibate stresnim situacijam, saj stres povečuje krvni pritisk.

Qme svetuje

Za zdravo življenje in normalen krvni tlak se je potrebno veliko gibati in jesti zdravo in uravnoteženo prehrano. S sadjem in zelenjavo dobimo veliko snovi, ki krvni tlak in slab holesterol znižujejo, za zdravo srce in normalen krvni tlak pa je dobro tudi redno uživanje rib oziroma ribjega olja, s čimer dobimo omega-3, 6 in 9 maščobne kisline.


Maščobne kisline omega-3 stabilizirajo električno aktivnost srčnih celic.


Teh telo ne more proizvajati samo, zato je pomembno, da za njihov vnos poskrbimo sami. Te omega maščobne kisline preprečujejo nastanek številnih bolezni, na primer debelost, povišan holesterol, aterosklerozo, srčni infarkt, težave s črevesjem, jetri in povišan krvni tlak. Poleg omega maščobnih kislin pa sta za zdravo srce in ožilje pomembna tudi kalcij in magnezij. 800 do 1000 mg kalcija ter 350 do 500 mg magnezija na dan uravnava krvni pritisk oziroma ga znižuje, kadar je previsok. Nikakor pa ne smemo pozabiti na redno gibanje oziroma telovadbo. Redna vadba se priporoča vsem, starejšim pa svetujemo, da se tega lotijo pod nadzorom bolj izkušenih in usposobljenih za to. Z leti smo k višjemu pritisku bolj nagnjeni vsi, zato je dobro, da stanje takrat večkrat preverimo pri zdravniku.

Sadje, zelenjava in manj soli – prvi korak v boju s hipertenzijo

Sadje in zelenjava vsebujeta veliko kalija, ta pa uspešno znižuje krvni tlak. Za zadostni vnos kalija lahko poskrbite z uživanjem prehranskih dopolnil, predvsem pa s sadjem in zelenjavo. Nasploh vegetarijanska prehrana vsebuje veliko vlaknin, ki pomagajo zniževati visok krvni tlak in znižujejo holesterol.

Tudi vnos soli s prehrano je potrebno zmanjšati, in sicer na največ 2 g dnevno. To preprečuje zadrževanje vode v telesu in posledično vpliva tudi na krvni obtok. Omejiti količino soli v prehrani ni lahko, še zlasti ne v času, ko se na vsakem koraku srečujemo s slanimi prigrizki, že pripravljeno hrano, ki navadno vsebuje veliko soli, in ostalo manj zdravo ponudbo v trgovinah in restavracijah. Pa vendar se je vredno potruditi. Pregled številnih znanstvenih raziskav namreč jasno pokaže: manj soli v prehrani pomeni nižji krvni tlak.

Ribje olje

Približno 90 odstotkov ljudi z visokim krvnim tlakom ima tako imenovano esencialno ali ideopatsko hipertenzijo, kar pomeni, da osnovni vzrok za povišanje krvnega tlaka ni znan. Raziskovalci z Univerze v Cincinnatiju pa so odkrili, da lahko že 2 grama ribjega olja na dan (iz rib ali prehranskih dopolnil) zniža diastolični tlak za 4,4 mmHg, sistoličnega pa za 6,5 mmHg. To je dovolj, da se izognemo jemanju zdravil, če so naše vsebnosti krvnega tlaka mejne.

Seveda to še ne pomeni, da boste vse težave s krvnim tlakom odpravili zgolj z ribjim oljem. Hipertenzijo mora vedno oceniti zdravnik in odrediti ustrezne ukrepe za zdravljenje. Zelo visok krvni tlak skoraj vedno zahteva zdravljenje s klasičnimi zdravili, kar pa je še en razlog več, da vlagamo v preventivne ukrepe. Ne pozabite pa, da sladkor in kava (kofein) krvni tlak zvišujeta.


Alkohol in cigareti – sovražnika številka ena

Vrzite cigarete v smeti in zlijte steklenice z alkoholom v umivalnik. Če imate povišan krvni tlak, je kajenje vaš sovražnik številka ena. Kombinacija kajenja in hipertenzije bistveno poveča tveganje bolezni srca, prav tako tudi prekomerno uživanje alkohola. Nedavne raziskave so dokazale, da odmerki, ki presegajo tri enote pijače na dan, sorazmerno povišajo vrednost krvnega tlaka.

Ponoči se krvni pritisk zniža za 10 do 20 odstotkov.


Qme opozarja

Diagnozo povečanega srčnega pritiska vedno postavi zdravnik na podlagi merjenj in pogovora o življenjskemu slogu bolnika. Prva faza zdravljenja je običajno sprememba navad, pri hujših primerih pa zdravnik predpiše tudi zdravila. Za uspešen nadzor krvnega tlaka so pomembni številni ukrepi, zlasti trajne spremembe v načinu prehranjevanja, predvsem več sadja, zelenjave in bistveno manj soli, pomembna pa je tudi redna telesna vadba (v tem primeru se priporočajo aerobne vaje). Alkohol in kajenje sta pri večjih težavah seveda popolnoma prepovedana.

Morda niste vedeli

Hiter utrip srca je tesno povezan s povečanim tveganjem nenadne srčne smrti. Z raziskavami so ugotovili, da je povprečna razlika v srčnem utripu zdravega moškega in moškega, umrlega zaradi nenadne srčne smrti, štiri udarce na minuto. Ugotovili so tudi povezavo med počasnejšim srčnim utripom in rednim uživanjem rib. Med moškimi s podobnim življenjskim stilom in starostjo so imeli do dva udarca na minuto počasnejši srčni utrip tisti, ki so se redno prehranjevali z ribami. Med ljubitelji rib so zabeležili tudi nižje vrednosti trigliceridov, nižji krvni tlak (tako diastoličnega kot sistoličnega) in višje vrednosti koristnega HDL holesterola.