Urinarna infekcija ali vnetje sečil


Prepoznavanje vzrokov in simptomov.

Avtor: S.S.

 

 

Qme opozorilo: Simptomi urinarne infekcije, na katere moramo biti pozorni.

Že blaga urinarna infekcija je lahko neprijetna, pri resnem obolenju, ki se razširi na mehur in ledvice, pa je obisk zdravnika neizogiben. Zato je zelo pomembno, da ste seznanjeni z začetnimi simptomi urinarne infekcije, da je lahko zdravljenje kar se da hitro in uspešno.
Pomembno je vedeti, da pri vnetju niso nujno prisotni vsi simptomi, najpogostejši pa so naslednji:
 • pogosta potreba po uriniranju z malo ali skoraj nič urina
 • razdraženost
 • prekinjeno mokrenj
 • pekoč občutek in bolečine med uriniranjem
 • neprijeten pritisk
 • temen in moten urin
 • kri v urinu
 • močan in neprijeten vonj urina
 • občutek izčrpanosti
 • boleči spolni odnosi
 • izguba nadzora nad mehurjem
 • povišana telesna temperatura

Pri otrocih in starejših so simptomi različni

Za razliko od odraslih je pri otrocih veliko bolj pogosta povišana temperatura brez drugih simptomov urinarne infekcije. Če ima torej otrok stalno povišano temperaturo, je vzrok lahko ravno vnetje sečil. Pogosto se spremembe kažejo tudi v navadah pri uriniranju, bolj pogoste so na primer epizode močenja postelje.

Simptomi pri ostarelih so včasih tudi manj prepoznavni, večkrat se na primer pojavljata zmedenost in nihanje v razpoloženju. Pri starejših ljudeh so tudi tveganja večja, urinarna infekcija lahko vodi do vnetja prostate, kar zdravljenje še oteži.Poznavanje vzrokov za nastanek omogoča izvajanje ustreznih preventivnih ukrepov za preprečevanje oziroma ponoven pojav vnetja.Qme svetuje: Pri zaviranju vnetja sečil je potrebno upoštevati nekaj osnovnih ukrepov


Poskrbite za osebno higieno
Zelo pomemben dejavnik pri preprečevanju urinarne infekcije je higiena. Genitalne predele je potrebno redno umivati z nevtralnimi mili, ki jih lahko kupite v lekarnah in nekaterih bolje založenih trgovinah. Za ženske velja, da so pred in med menstrualnim ciklusom bolj občutljive, zato je pomembno, da čim bolj pogosto menjavajo spodnje perilo in higienske vložke.

Pravilno uporabljajte toaletni papir
Napačna uporaba toaletnega papirja je eden od zelo pogostih dejavnikov vnetja pri ženskah.
Pravilno brisanje poteka od sprednje strani proti zadnjični odprtini. V praksi je rektalna bakterija zelo pogost povzročitelj tega vnetja.

Pijte dovolj vode
Naj redno pitje vode postane navada. Voda čisti telo in izpira bakterije v urinarnem traktu ter posledično zmanjšuje možnost vnetja. Lahko si kupite plastenko ali steklenico, ki jo imate vedno pri roki na delovnem mestu, v šoli, v avtu ali pri izvajanju športnih aktivnosti. Opozoriti velja, da pretiravati vendarle ni dobro, saj s tem ponovno obremenite sečila. Pogost kazalec, da je vnos vode v telo nezadosten, sta barva in vonj urina. Običajno je pri zdravih ljudeh, ki pijejo dovolj vode, urin skoraj brez vonja in svetel, malodane prozoren.

Pojdite na stranišče pred in po spolem odnosu
Z uriniranjem pred in po spolnem odnosu boste zmanjšali vnos bakterij in izprali tiste, ki so v sečila zašle med spolnim odnosom.

Urinirajte takoj, ko začutite potrebo
Redno praznjenje mehurja je nujno, če želite, da bo dolgo zdrav in bo deloval pravilno.

Izogibajte se agresivnim proizvodom, ki dražijo genitalije
Uporaba agresivnih mil lahko razdraži vaša sečila, zato se izogibajte taki uporabi in za umivanje osramja uporabljajte mila, ki so temu namenjena.

Nosite bombažno spodnje perilo
V današnjem času izbira spodnjega perila temelji predvsem na izgledu, čeprav so ravno taki izdelki neprimernih krojev in narejeni iz umetnih materialov. Sintetične hlačke slabše absorbirajo vlago, poleg tega je mogoče pranje le pri zelo nizkih temperaturah, kar ustvarja idealne pogoje za razvoj bakterij, medtem ko bele bombažne hlačke lahko perete pri najvišjih stopinjah in jih likate.

Uporabljajte tuš namesto kopeli
Kopalna kad, napolnjena s toplo vodo in parfumiranimi geli je prav tako idealno okolje za razvoj slabih bakterij, zato namesto ležanja v kadi priporočamo uporabo tuša.

Pravočasno odpravite zaprtost
Zaprtje povečuje število bakterij, ki se zadržujejo na področju med vagino in anusom. Poskrbite za vsakodnevno odvajanje blata in pravočasno odpravljanje težav pri tem.

Preverite nivo estrogena v vašem telesu
Estrogen poleg mnogih funkcij, ki jih opravlja, omogoča tudi razvoj dobrih bakterij in posledično zmanjšuje tveganje vnetja v vašem mehurju. Najpogostejši simptom je suha vagina, zelo pogost pojav v času menopavze. V takšnih primerih zdravniki predlagajo hormonsko terapijo, ki sčasoma ponovno vzpostavi hormonsko ravnovesje.

Vaši obroki naj pogosto vsebujejo brusnični sok ali čaj in navaden jogurt
Raziskave so pokazale, da so ženske, ki pogosto uživajo brusnični sok ali čaj in navaden jogurt, manj izpostavljene urinarnim infekcijam. Brusnični sok namreč preprečuje bakteriji Escherichia coli, da bi se naselila v ledvične celice ali na celice sečnih poti in tako prepreči, da bi se okužba sečil razvila. Pazite le, da je sok naraven, brez dodanega sladkorja in ostalih dodatkov. Uživajte torej 100 % brusnični sok ali brusnični čaj ter navaden jogurt z manjšo vsebnostjo maščobe.

Uživajte mikro in makro živila, ki vsebujejo C-vitamin in vzdržujejo imunski sistem
Zaradi revne prehrane, ki vsebuje mikroelemente z majhnimi hranljivimi vrednostmi, so dodatki k prehrani pomembni.

Ostala Qme priporočila
Bodite telesno aktivni. Priporočljive so vaje za medenično dno, ohranjajte zmerno telesno težo, alkohol, gazirane pijače, kavo in prave čaje pa uživajte v zmernih količinah.


Oslabljen imunski sistem poveča možnost za nastanek infekcij. Vnetje sečil je bolj pogosto pri ženskah in starejših, povzročajo ga tudi druge bolezni.