Sveža igra

s Koencimom Q10

Sveža igra je prehransko dopolnilo, ki vsebuje Koencim Q10.


cena z DDV: 19.99 EUR


Koencim Q10 je sredstvo za zdravje in mladost

Prehransko dopolnilo vsebuje koencim Q10, ki spada v skupino spojin imenovanih kinoni. Koencim Q10 ali ubikinon je vitaminu podobna kemijska spojina, ki jo je mogoče najti v vseh živih bitjih in v hrani. Najdemo jo v celicah, največ v mitohondrijih, kjer se proizvaja energija za celice. Q10 je farmacevtsko mikroniziran, kar pomeni, da je v tekočo oblika, ki pa bistveno izboljša absorbcijo. 


Komu se priporoča?

Koencim Q10 je postal zelo priljubljen kot prehransko dopolnilo za srčne bolnike, še zlasti tiste, ki so zboleli za srčnim popuščanjem ali imajo oslabljeno srčno mišico. Ker sodeluje pri nastajanju energije v celicah, ga priporočamo vsem, ki trpijo za kronično utrujenostjo. Z leti se proizvodnja koencima Q10 v telesu zmanjšuje, zato jemanje priporočamo tudi vsem starejšim ljudem.

Koencim Q10 zavira staranje

Koencim Q10 je antioksidant, ki prispeva k zaščiti celic pred prostimi radikali, ki se v telesu proizvajajo hkrati s sintezo snovi v energijo za celice. Čeprav gre za popolnoma normalen proces, se s staranjem njihovo število povečuje, kar ni dobro, če posameznikovo telo ne vsebuje dovolj koencima Q10 ali katere koli druge snovi, ki zavira delovanje prostih radikalov.

Glavni zdravilni učinki

Nekatere študije so pokazale, da imajo vsi srčno-žilni bolniki nizke ravni koencima Q10 v srcu. Nekateri bolniki s poslabšanim delovanjem srca so si po jemanju tega prehranskega dopolnila (skupaj s konvencionalnimi zdravili in načini zdravljenja) izjemno opomogli.

Raziskave prav tako nakazujejo, da lahko koencim Q10 varuje pred strjevanjem krvi, znižuje krvni tlak, odpravlja nepravilnosti srčnega utripa, zdravi zdrs srčne zaklopke, omili simptome Raynaudovega sindroma (slaba prekrvavitev okončnin) in blaži bolečine v prsih (angina pektoris).

Zgodovina koencima Q10

Odkritje koencima Q10 ni bilo le preprosto naključje, ampak rezultat izsledkov številnih raziskav povezanih s sintezo snovi v telesu. Odkril ga je ameriški raziskovalec doktor Frederick Crane leta 1957, in sicer v govejem srcu. Leto kasneje je njegovo delo nadaljeval Karl Folkers s svojo raziskovalno ekipo na univerzi v Mississippiju, kjer so odkrili tudi kemijsko strukturo in funkcijo koencima. Od tistega trenutka dalje je raziskovanje koencima Q10 postalo velik izziv za številne raziskovalce, vendar je do odločilnega preobrata prišlo šele leta 1997, ko so z njim uspešno zdravili zastoj srca.


Poleg mnogih drugih koristi uživanje prehranskega dopolnila Koencim Q10 prispeva k počasnejšemu staranju.